Sunday, April 4, 2010

Öregszem? Azt nem tehetem... :)

Azt mondják az öreg kutyát nehéz új trükkre megtanítani. Valahogy így vagyok a blogozással. Mióta a 360.yahoo megszűnt, a kiscsapat feloszlott, illetve átjött többnyire ide a blogger-re, lelassult a blogozásom. Kriszta kérte, hogy jöjjek már én is ide. Itt vagyok én már régóta, csak fárasztónak találtam, hogy "megtanuljam" ezt a blogozást itt. Valahogy a 360-as olyan könnyű volt nekem. Kár hogy kicserélték. Mindenesetre Kriszta megpróbálom. Nem tudom, hogy fog sikerülni, mert közben az élet is felpörgött nálunk, mióta megszaporodtunk, meg mióta a kórházban dolgozom. Ebben a hónapban fiatal házasok és fiatalok számára lesz itt találkozó, de az előkészületekben sem tudtam segíteni az elfoglaltság miatt. A bébis(z)ittelés nekem óriási erőfeszítést jelent. Emese is fáradt állandóan. Ez nem panaszkodás, hanem "helyzetjelentés" Kriszta... :) Szóval még a vasárnap esti összejöveteleinkre sem járok a bébivel. Emese ugyanis mindig dolgozik abban az időben, és egyedül nem tudom vállalni a terhelést.
Isten pedig nyitogatja az ajtót a szolgálatra is. A mult héten egy baptista lelkész meghívott, hogy beszéljek a gyülekezetükben. Ma pedig egy éppen haza készülő betegem kérte, hogy látogassam már meg, mert szeretné, ha elmondanám neki, hogy hogy tértem meg. Már pedig egy ilyen meghívás (leírta nekem a címét, telefonszámát) nagy szó itt amerikában (mind a két fajta). Na, mostmár csak imádkozni kell, hogy legyen erőm összeszedni magam és elmenni.

Azért a http:www.menedek.com -ra néha-néha írogattam egy keveset Kriszta, és az megjelent a facebook-on is, bár ott is nagyítóval kell keresni a blogokat. Ezek a szociális weboldalak, inkább szórakoztatásra vannak tervezve, nem mélyebb eszmecserékre. Mindig a "Cirkuszt! Kenyeret!" jut róluk eszembe. Le kell foglalni az embereket, szórakoztatni kell őket, hogy ne legyen idejük a komolyabb dolgokra. Ezért hiányzik nekem a yahoo 360-as.

A családról?
Josh főiskolás. Rájött, hogy neki mégiscsak a kompjuter a legkönnyebb szakterület. Már mellék állása is van a főiskola mellett. Eddig két cégnek menedzseli a kompjuter hálózatát. Önkéntes alapon a régi iskolájának a weboldalát is megépítette.

Nátán 3.-kos középiskolában, de évvégére kész lesz az összes középiskolás osztállyal, mert "kettessével vette a lépcsőket". Hamarabb be akarja fejezni a középiskolát egy évvel. A rollai műszaki egyetemre már felvették azzal a feltétellel, ha befejezi a középiskolát. A középiskola vezetősége úgy döntöttek, hogy nem engedik, hogy hamarabb befejezze. Nos, ez teljesen érthetetlen, mert ha már minden tantárgyat elvégzett, ami a negyedikes "érettségihez" kell, akkor mivel töltené a negyedik évet? Az igazgató felhívta az egyetemet. Megbeszélte velük, hogy elfogadják Nátánt, ha a harmadik után kimarad az iskolából, és a főiskolán egyszerüen leteszi a vizsgákat. Az egyetem elfogadta. Úgyhogy ez lesz, ha az Úr is akarja és élünk. Nátán már az ösztöndíjakat is megkapta az egyetemre, hála az Úrnak. Villamos mérnök akar lenni. A felvett diákok közül a 100 legjobbak egyike volt (de nem a legjobb :)

Jeremiás minden idejét "kutatásra" használja. Vizből hidrogént és oxigént állít elő, tüzijátékozik, meg durrangat. Megolvassza az aluminium kólás dobozokat, kiberheli a rossz mikrohullámu sütőket és az eldobható fényképezőgépeket. Az elsőből hegesztő trafót gondol csinálni, a másokiból pedig önvédelmi "sokkolót". Nem vagyok benne biztos, hogy ha városban laknák, akkor is tudná csinálni. Legalábbis nem mindent, amit itt csinál. Jelenleg Dániellel együtt focizni kezdett járni, meg egy éves unszolásának engedve, elkezdett hegedűlni tanulni. Emese szintén vesz órákat :)
Egyszer azt mondja nekem Jerémiás, hogy "apa, azt mondtad, hogy ne magunkat dicsérjük, hanem az az igazi dícséret, amikor mások dícsérnek. Az iskolában mások dícsérnek: azt mondták, hogy te egy genius vagy!" :) Ezt egy olyan trükkje váltotta ki, hogy egy darab aluminium szálból lepke alakot formált. Egy darab PVC csövet megdörzsölt (feltöltötte elektromossággal) és az aluminium lepke alá tartotta, majd elengedte a "lepkét". A lepke szállt. Az elektromosság taszította az aluminiumot és ezért a "lepke" igyekezett a PVC csőtől távol maradni. A levegőben lebegett a cső fölött. Ahogy a csövet mozgatta a lepke úgy repült anélkül, hogy hozzá ért volna a csőhöz.

Dániel nagyon ügyes fizikai adottságokkal rendelkezik. Focizik most. Ő inkább a közösségi emberke, nem annyira technikai, mint Jerémiás. Ő egy-két osztállyal feljebb olvas, mint a korabeliek, nagyon meleg szívű. Szivesen ír, sokat olvas, rajzol (megdöbbentően jól), és talán ő játszik a legtöbbet kint. Esténként, főleg amíg nem volt még baba, párnacsatákat vívtak Jeremiással minden este. Ezsdrás érkezése óta ez be van tiltva. Neki volt a legnehezebb elfogadni, hogy kiszorult a "legkisebb" (angolul "baby") pozicióból. Ha úgynazokkal a becenevekkel illettük Ezsdrást, amit azelőtt neki mondogattunk, akkor mindig közbeszólt, hogy az ő, és nem Ezsdrás. Ezért teljesen új becézést kellett kitalálnuk. Úgyhogy Ezsdrás "mackó-muki" lett, meg mici-mackó, mert úgy még nem "neveztünk" senkit a házban előtte.

Ezsdrás, nagyon "jó megjelenésű" fiatalember... hehe... Ennek az egyik oka, hogy csakis anyatejen él mindezideig. Attól meg nem hízott el, és nem nőtt "super" méretüre, mint a kortársai, akiket táppal etetnek. Nem sokat sír, de azért azt is tud, sőt még mérgelődni is. Főleg amikor már fáradt. Hétvégéken, amikor itthon vagyok (minden második hétvégén), nekem gyűlik meg a bajom vele, mert Emese éjjel dolgozik, nappal pedig aludni szeretne... Amikor itthon vagyok, akkor valamennyire ez még sikerül is. Amikor viszont dolgozok, akkor az ő alvásideje nagyon zaklatott. Ezért ilyenkor sokkal-sokkal fáradtabb, mint máskor. Milyen jól jönne néha egy nagymama, akire néhány órát rá lehetne bízni a picit. De miért jöttünk ilyen messze tőlük, igaz?

Ezsdrás fényképeit itt lehet megnézni: http://www.flickr.com/photos/pacozpics/sets/72157622643289730/

A lovat eladtam, mert elfogyott a szénája a télen és nem volt pénz szénára. Eladtam a barátomat! De vigasztaltam magam, hogy neki jobb lesz, mert több lóval lesz együtt és rendesen megtanítják mindenre, amit egy ilyen lónak illik tudnia.

Szóval kb. ez van velünk Kriszta.